Artikelen

Online data bij Genkgo: eigendom en privacy

Apple heeft onlangs aangekondigd actiever te worden in het waarborgen van privacy van haar gebruikers. Dit is een commitment die wij als Genkgo aanmoedigen. We zijn van mening dat iedereen het recht heeft op vertrouwelijkheid en gegevensbescherming. Helaas is dit voor gebruik van internetdiensten niet vanzelfsprekend.

"Als je er niet voor betaalt, dan ben jij het product."

Producten van bedrijven als Google, Facebook en Dropbox zijn gratis te gebruiken. Deze bedrijven verdienen hun geld namelijk met advertenties. Het product dat zij verkopen is niet de app die jij gebruikt, maar toegang van adverteerders tot hun gegevensplatform. Om hun product te verbeteren, proberen ze steeds meer te weten te komen van hun gebruikers. Niemand weet nog waar dit naar zal leiden. Bij Genkgo is er geen onzekerheid over deze toekomst. Wij verdienen ons geld niet met dataverzameling. Genkgo vraagt een eerlijk bedrag in ruil voor het gebruik van onze software. Eigen software en dienstverlening zijn ons product, niet de gegevens van onze gebruikers.

Verspreiding van gegevens over de wereld

In Nederland moet (Europese) wetgeving je beschermen tegen inbreuken op privacy. Gebruik je echter een buitenlandse dienst zoals Google dan worden jouw gegevens over de grens gekopieerd naar een buitenlands datacentrum. Je bent dan overgeleverd aan de wetgever van dit land. Hier komen de buitenlandse overheden om de hoek kijken die toegang eisen tot jouw data. Grote providers hebben een gigantisch globaal netwerk aan datacentra. Als jij iets opslaat in Google Apps, dan wordt dit opgeslagen in één of meer buitenlandse datacentra. Waar de centra zich precies bevinden weet je niet. Jouw persoonlijke gegevens kunnen in feite overal over de wereld verspreid zijn zonder dat je hier van weet. Bij Genkgo weten we precies waar onze data staat. Alle gegevens van klanten staan veilig in het hoog gecertificeerde datacentrum Evoswitch in Haarlem. De gegevens van je organisatie zijn dus niet verspreid over de hele wereld, maar toegankelijk en veilig op een aan te wijzen plaats in ons eigen land. Wij leveren een brede range aan toepassingen die beschikbaar zijn in één cloud ecosysteem. Je hoeft dus niet voor elke toepassing weer een andere clouddienst te gebruiken. Dit voorkomt dat je meerdere kopieen van je data over de wereld verspreid bij aanbieders met elk hun eigen datacentra, afwijkende voorwaarden en internationale wetgevingen.

Wie is de eigenaar van jouw gegevens

Als je gebruik maakt van buitenlandse clouddiensten dan zijn hun voorwaarden van toepassing op jouw data. Dit betekent in de regel dat alles wat je bij hen online plaatst automatisch ook hun eigendom wordt. Je verliest dus het eigendom van je eigen data en documenten. Bij Genkgo doen we dit anders. Door ons beheerder data is en blijft het eigendom van de klant. Als je een foto bij ons upload dan blijft dit jouw eigen foto. Je hoeft niet bang te zijn dat deze ineens te zien is op een grote reclame poster. Bovendien is dit een groot voordeel voor de continuïteit van jouw organisatie. Bij Genkgo kun je geüploade persoonsgegevens namelijk downloaden en exporteren naar een open bestandsformaat. Mocht je besluiten te stoppen als klant dan kun je je deze gegevens dus gewoon meenemen. Dat vinden wij vanzelfsprekend.

De waardeketen van privacy

Een belangrijk product van Genkgo is VerenigingenWeb. Klanten die VerenigingenWeb gebruiken verzamelen met hun ledenadministratie een rijke schat aan gevoelige persoonsgegevens. Het is de plicht van een vereniging om hier zorgvuldig mee om te springen. Je moet zeker weten dat ook jouw software- en dataprovider dit doen. Genkgo heeft bewust bij haar oprichting gekozen voor een andere omgang met privacy dan haar concurrenten. Klanten blijven de eigenaar van hun data en Genkgo staat niet toe dat de gegevens beschikbaar zijn voor extern gebruik door derden. Ook in onze verdere bedrijfsvoering streven we naar bescherming en afscherming van data. Dit doen wij met een hypermoderne, gecentraliseerde en oer-hollandse cloud. Wij onderstrepen daarmee de grote waarde die privacy en gegevensbescherming hebben voor de gebruikers van onze producten, hun klanten en de samenleving als geheel.